Karol Machata – pán herec

Svetlo sveta uzrel 13. januára 1928 v Malackách a zomrel 3. mája 2016 v Modre. Už ako dvanásťročný začínal v rozhlase a venoval sa ochotníckemu divadlu. V roku 1950 vyštudoval herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. Dráhu profesionálneho herca začínal v Armádnom divadle v Martine, kde pôsobil v rokoch 1952-1953. Do roku 1998 bol nepretržite členom Činohry SND v Bratislave.

Karol Machata vo filme Drevená dedina s Máriou Bancíkovou

Karol Machata disponoval nevšednou mierou talentu, ktorý využil v desiatkach divadelných a filmových rolí. Po prvých úlohách – inscenácie Sládkovičovej Maríny (1948), Jakuba v Laholovom Atentáte (1949) a Fortinbrasa v Shakespearovom Hamletovi (1950), ktoré stvárnil ešte ako študent, upozornil na seba stvárnenými postavami na divadelných doskách v Martine. Tam jeho titulné postavy Geľo Sebechlebský (1952) a Jánošík (1953) napriek hercovej mladosti zožali prenikavý úspech. Svoj talent predviedol v desiatkach divadelných a filmových rolí. Vynikol v Schillerových Zbojníkoch, Tylovom Krvavom súde a v Rostandovom Cyranovi de Bergerac. Karol Machata bol aj uznávaným predstaviteľom Shakespearovských postáv. Zažiaril v inscenáciách Veselé panie z Windsoru, Rómeo a Júlia, Hamlet, Kráľ Lear a nezabudnuteľné boli tiež jeho Čechovovské kreácie i účinkovanie v klasickom svetovom repertoári. Za množstvo svojich výrazných postáv vďačí aj slovenskej dramatike, predovšetkým autorom Petrovi Karvašovi, Štefanovi Králikovi, Leopoldovi Laholovi, Ivanovi Bukovčanovi, ale aj Jánovi Palárikovi.

Karol Machata a Emília Vášaryová v hre Škvrny na Slnku v roku 1968

Obohatil dejiny slovenského herectva

Kultivovaný prejav, ktorý si uchoval čaro spontánnosti najmä v komediálnych polohách, patrí k tomu najcennejšiemu, čím obohatil dejiny slovenského herectva. V rozhlasových hrách a pásmach vytvoril širokú škálu dramatických postáv s jemným zmyslom pre špecifikum rozhlasového herectva. V 60. a 70. rokoch 20. storočia ďalej úspešne stvárnil úlohy v Záborského Najdúchovi, v Millerovej Cene a Cyrana z Bergeracu v rovnomennej Rostandovej hre. Filmy, v ktorých hral, patria do zlatého fondu slovenskej kinematografie. Zahral si napríklad v snímkach Zemianska česť (1957), Drevená dedina (1954), Dáždnik svätého Petra (1958), Prerušená pieseň (1959), Pieseň o sivom holubovi (1961), Polnočná omša (1962), Zločin slečny Bacilpýšky (1970), Hriech Kataríny Padychovej (1973), Skrytý prameň (1973), Červené víno (1976), Soľ nad zlato (1982) a mnohých ďalších. Za svoje herecké umenie dostal množstvo cien, medzi inými Poctu ministerstva kultúry SR udelenú k jeho sedemdesiatym narodeninám. V roku 1967 získal titul Zaslúžilý umelec a v roku 1979 Národný umelec. Prezident SR Rudolf Schuster odovzdal 1. januára 2003 Karolovi Machatovi štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby. V roku 2005 si prevzal cenu Nadácie Tatrabanky za celoživotné dielo v oblasti umenia. V roku 2008 sa stal laureátom Ceny OTO 2007 a zároveň bol uvedený do Siene slávy.

Karol Machata s Ladislavom Chudíkom, Gustávom Valachom, Júliusom Pántikom
a Evou Krížikovou
 
Karol Machata a Zdena Sudenková

Smutný koniec veľkého herca

Karol Machata sa však postupne úplne stiahol do ústrania. A bolo to dávno pred odchodom z Bratislavy. Zlom nastal po smrti manželky Marianny, s ktorou mali nádherný vzťah a prežili spolu 58 rokov. Pod jej zdravotnými problémami a podlomenou psychikou sa podpísala tragédia, ktorú manželia spoločne prežili. V roku 2000 zomrel na pľúcnu embóliu ich mladší syn Stašek, ktorý mal iba 45 rokov bol vynikajúcim kameramanom. Tragédia silno ovplyvnila hercovu životnú cestu. Manželka Marianna z obrovského žiaľu ochorela, stratila zrak a po deviatich rokoch trápenia zomrela. „Bola to pre nás strašná rana. Manželka z toho žiaľu ochorela a ja som potom z divadla odišiel.“

Jedna z najvýraznejších osobností najstaršej generácie slovenských hercov Karol Machata býval v Bratislave pod Slavínom. Po smrti manželky a syna sa rozhodol, že svoj dom na Slavíne opustí. Z Bratislavy sa tak definitívne odsťahoval do Modry k druhému synovi, kde aj dožil svoj plodný život.

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?