Čarovné jablko na hrade Ľubovňa

Tam, kde sa voda sypala a piesok sa lial …áno, tak začína príbeh vo viacerých rozprávkach pre deti, mládež a často aj pre dospelých. Rozprávka má byť poučná pre každú vekovú kategóriu. A o tom niet pochýb. Na začiatku každého príbehu je námet a potom realizácia do podoby literárneho diela. V prípade filmovej rozprávky ide o scenár, podľa ktorého začnú pracovať všetci členovia štábu a tvorcovia tak, aby docielili čo najlepší výsledok. A o to išlo aj tvorcom novej rozprávky Čarovné jablko.

Príprava scény svadby v skanzene pod hradom Ľubovňa

Náročný projekt prináša originálny príbeh, ktorého autorkami sú Katarína Moláková a Vanda Feriancová. Autorky sa rozhodli rozprávkový príbeh postaviť na trojgerenačnom vzťahu žien, babky, matky a dcéry. Boj dobra a zla je príbehovo rozložený do patričného napätia medzi kladnými a negatívnymi ženskými postavami. Dej sa rozvíja postupne a tak isto aj láska medzi mladým mužom a ženou. V rozprávke je televízny divák vedený dejovou líniou, ktorej vyvrcholením bude šťastný koniec. V posledných rokoch vzniklo viacero diel pre deti a mládež, ktoré dosť často prestali dávať dôraz na šťastný koniec dvoch blízkych duší v podobe svadby a pred samotným kráľom.

Zprava režisér Jakub Machala, Kristína Turjanová a Adam Joura

Režisér Jakub Machala z Brna do rozprávky obsadil slovenských a českých hercov, pretože na rozprávke participujú s Trigon Production aj dvaja koprodukční partneri Slovenská a Česká televízia. A tak je medzinárodné herecké obsadenie prirodzenou súčasťou projektu. V príbehu sa postupne budú objavovať známi herci. V hlavných postavách sa predstaví mladá slovenská herečka Viktória Jurištová v postave Hanička, ktorej babička pochádzala zo starej meštianskej ľubovnianskej rodiny Kolodzej, český herec Adam Joura v postave princa Alberta, postavu kráľa stvárnil Martin Mňahončák. V ďalších rolách diváci uvidia Kristínu Turjanovú, Dávida Hartla, českú herečku Leonu Skleničkovú, Zuzanu Kanócz, Annu Javorkovú, Františka Kovára, Ľudmilu Swanovú a viaceré epizódne postavy, medzi ktorými nebude chýbať ani Norbert Frank, majiteľ salaša v Starej Ľubovni, či desiatky komparzistov zo Starej Ľubovne a okolia.

Zľava Zuzana Kanócz a hlavná postava rozrpávky Viktória Jurištová
Postavu kráľa si zahral Martin Mňahončák

Filmári a herci sa v Starej Ľubovni cítili výborne aj vďaka ochotným pracovníkom na hrade Ľubovňa pod vedením pána riaditeľa Dalibora Mikulíka. Pomocnú ruku podalo aj samotné mesto s primátorom Ľubošom Tomkom a v zastúpení neúnavnej vedúcej kultúry Evy Kollárovej. Herci a herečky si pochvaľovali ubytovanie, ktoré mali zabezpečené v zariadeniach GAS Familia, s.r.o. v Starej Ľubovni a Hniezdnom. Filmový štáb a účinkujúcich očaril nielen nádherný kraj ale aj participujúci ľudia zo Starej Ľubovne a okolia. Pre filmárov je vždy a všade dôležité zázemie a to sa našlo.

V epizodnej postave sa predstavil Norbert Frank zo Starej Ľubovne

Spoločnosť Trigon Production vznikla v roku 1996 a založil ju filmový producent, strihač a pedagóg Patrik Pašš. Zakladateľ spoločnosti pôsobil desaťročia v Slovenskej televízii, kde patril k absolútnej špičke. Bol žiadaný na spoluprácu pri tvorbe projektov dnes patriacich do zlatého fondu slovenskej televíznej a filmovej tvorby. Po osamostatnení sa a založení spoločnosti vznikli pod jeho vedením kvalitné hrané, dokumentárne a televízne projekty. Spoločnosť zabezpečuje scenáristický, dramaturgický, grafický a najmä produkčný servis. Televíznym a filmovým tvorcom pomáha v rôznej  realizačnej fáze.

Druhý sprava producent prof. Patrik Pašš v kostolíku z Matysovej v skanzene pod hradom Ľubovňa. Zľava zástupkyne Českej televízie a sprava riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík

Trigon Production prof. Patrika Pašša spolupracuje s významnými producentskými spoločnosťami akými sú STVR, TV Markíza, TV JOJ na Slovensku a v Čechách s ČT, Luckyman Films, Dawson Production. Spolupracuje s Apple Film Production v Poľsku, Gebrueder Beetz v Nemecku, Lenfilmom v Rusku a ďalšími. Rozprávku Čarovné jablko si televízni diváci budú môcť pozrieť 24. decembra 2024 o 20.00 hod. na STV1 a 26. decembra 2024 na ČT1.

Zľava Viktória Jurištová, Dávid Hartl, Leona Skleničková, Kristína Turjanová, Adam Joura a Štefan Dlugolinský
Komparzistky zo Starej Ľubovne
Scéna trhoviska na hradnom bastióne
Zľava epizódna postava Františka Sarnecká, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík a vo vedľajšej postave v rozprávke Ľudmila Swanová
Vpravo tanečníčka Renáta Sekelská Dlugolinská
Ľudmila Swanová
Zľava Eva Kollárová, Norbert Frank a exriaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková
Hlavný kameraman Nick Kollár
Čarovné jablko bolo asi vedľa v košíku … uvidíme na Vianoce 2024

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?