CUKRKANDL

V týchto dňoch odpočítava posledné klapky na novom filme produkčná spoločnosť ATTACK FILM, s.r.o. Úspešnú spoločnosť  vedie producent Ľubomír Slivka, ktorý má za sebou viacero vydarených i ocenených filmov. Filmárov sme zastihli, na jednom z množstva lokácii, pri kaštieli v Budmericiach. Výsledné dielo diváci uvidia v roku 2025.

Vpravo producent Ľubomír Slivka a v strede režisér Pavel Jandourek

Najskôr však o producentovi

Ľubomír Slivka je slovenským filmovým producentom, scenáristom a dramaturgom, absolventom scenáristiky a dramaturgie VŠMU v Bratislave a zakladateľom produkčnej spoločnosti ATTACK FILM, s.r.o. Po ukončení štúdia v 80. rokoch začal pracovať v Slovenskej filmovej tvorbe Koliba v štúdiu Hraný film na pozícii pomocného režiséra, neskôr ako scenárista a režisér v Štúdiu krátkych filmov. Podieľal sa na prírodovedeckých filmoch pre Slovenskú akadémiu vied, ktoré nakrúcal na Sibíri a Kamčatke. Po revolúcii sa zacielil na dabing a distribúciu filmov, pôsobil ako programový riaditeľ POLUS CINEMAS a kina YMCA v Bratislave. Od roku 2006 pôsobí ako producent hraných a dokumentárnych audiovizuálnych diel. Je členom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Z jeho tvorivej dielne vyšlo viacero divácky úspešných celovečerných, či krátkometrážnych filmov. Z jeho filmografie môžeme spomenúť spoluprácu na filme Deti vetra (1992), na ktorom spolupracoval so svojim otcom, významným slovenským dokumentaristom Prof. Martinom Slivkom. Ďalej to boli snímky Cinka Panna (2008), Sedem zhavranelých bratov (2015), Ferraty (2015), Anjel Pána 2 (2016), Pavúk: horolezec storočia (2018), Zlatí chlapci: Príbehy slovenského hokeja (2020), či film Zakliata jaskyňa (2022).

Nateraz posledným z produkcie je Cukrkandl

Ide o tzv. rodinný film a je o generačnej výmene v prostredí sveta fantázie, v ktorom sa sny stávajú skutočnosťou. V žánrovom uchopení sa filmová línia strieda od rozprávkového až k dobrodružnému. Dej má výhodu rozprávania príbehu aj s tajomstvom, ktorého postupné odhaľovanie zvyšuje atraktívnosť celého príbehu, ktorý sa ocitá v čase rozpadu Rakúsko Uhorskej monarchie. Tvorcovia do scenára zakomponovali konflikty archaického, teda starého v konfrontácii s pokrokom, či búranie mýtov, amorálností i útlaku. Scenár pretavuje staré dedičstvo do budúcnosti. Film bude mať aj svoj edukačný rozmer a je určený najmä pre mládež. Scenár je koncipovaný tak, aby si na svoje prišli nielen ich rodičia, ale aj starí rodičia. Vo výsledku má nadviazať na žánrovo úspešné filmy česko-slovenskej kinematografie,  na ktoré diváci doteraz radi spomínajú.

Vľavo český herec Pavel Zedníček a vpravo producent Ľubomír Slivka

Všetci dobre vieme ako sa postupne vytratili filmy pre mládež z domácej tvorby. Preto tvorcom filmu ide o návrat k tomu, čo bolo dobré a divácky úspešné. A ako povedal producent filmu: „Náš príbeh je osadený v kategórii dobovka. Posolstvo tým zaobaľujeme do atraktivity, ktorá odoláva aj času. Konflikt zažitého s nastupujúcim je aktuálnym neustále. Hravou formou chceme pripomínať nadčasové priestory. S ambicióznym scenárom a skúseným tvorivo realizačným tímom očakávam úspech“.  Režisérom filmu je český režisér Pavel Jandourek.

Diváci na filmovom plátne uvidia viacerých známych slovenských a českých hercov akými sú: Tereza Ramba, Marek Adamczyk, Jiří Lábus, Jaroslav Plesl, Jiří Dvořák, Marek Ťapák, Pavel Zedníček, Vica Kerekes, Maroš Kramár, Martin Myšička, či detský herec Theo Schaefer.  Záverom treba ešte dodať, že ide o výrobu, na ktorej participujú aj ďalší partneri, pretože  bez spájania finančných zdrojov by slovenský hraný film vedel iba veľmi ťažko konkurovať okolitému svetu. Slovensko podporilo film z rozpočtu Audiovizuálneho fondu.   

Vľavo kameraman Peter Bencsík
Kaštieľ v Budmericiach

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?