Summit Slovak PRO 2024

Na summite Slovak PRO, ktorý sa uskutoční od 23. a 24. septembra 2024, sa zúčastní 90 hostí zastupujúcich slovenskú odbornú komunitu v Severnej Amerike.  Na podujatie do New Yorku príde aj prezident SR Peter Pellegrini. Tohtoročný summit je viac ako len stretnutím. Je to platforma, ktorá má posilniť väzby, podporiť inovácie a prispieť k budúcnosti Slovenska využitím mimoriadnych talentov a úspechov slovenských odborníkov v Severnej Amerike.

Po úspechu nášho inauguračného summitu v roku 2023, tohtoročné stretnutie sľubuje, že bude stavať na výsledkoch predchádzajúceho summitu z roku 2023 a spojí elitnú skupinu Slovákov z oblasti obchodu, vedy, techniky, akademickej obce a umenia. Summit 2024 je organizovaný v spolupráci s Generálnym konzulátom Slovenska v New Yorku a bude zameraný na tému: „Od cieľov k veľkosti – oslava slovenského úspechu a návrat“.

Slovensko dnes čelí veľkým výzvam. Sú významné. Slovenská diaspóra v Severnej Amerike má jedinečnú príležitosť byť hybnou silou pozitívnej zmeny.

Hlavné body summitu

Hlavným rečníkom podujatia bude slovenská hokejová legenda a bývalý hráč New York Ranger Marián Gáborík, ktorí sa s účastníkmi summitu podelí o svoju cestu „Od cieľov k veľkosti“.

Súčasťou podujatia budú aj panelové diskusie. V jednotlivých paneloch vystúpia odborníci, ktorí budú diskutovať o podnikateľskom úspechu v Amerike a o tom, ako to vrátiť našim komunitám v Amerike a na Slovensku.

Uskutočnia sa inšpiratívne prednášky s odborníkmi z rôznych oblastí vrátane Dominiky Ďurovčíkovej z MIT, Márie Bielikovej z Kempelen Institute of Intelligent Technologies a Martiny Kolesárovej z Nadácie Pontis.

Neformálne stretnutie sa uskutoční s Lubosom Pastorom, Charles P. McQuaid, Distinguished Service, váženým profesorom financií na University of Chicago Booth School of Business. Diskusia bude zameraná na možnosti zapojenia slovenských expertov v Amerike pre Slovensko.

Súčasťou bude aj priama diskusia s prezidentom Slovenskej republiky pánom Petrom Pellegrinim.

Peter Pellegrini, prezident Slovenskej republiky

Slovak PRO pomáha formovať budúcnosť Slovenska

Slovak PRO Summit je venovaný oslave úspechov Slovákov v Severnej Amerike a zároveň podporuje kultúru smerovania k domovine. Na tomto podujatí sa stretnú viacerí z najúspešnejších Slovákov, aby preskúmali, ako môže spoločný úspech poháňať inovácie a pokrok smerom na Slovensko. Počas rokovania v New Yorku sa podujatie zameria na spoločné úspechy a bude sa navzájom inšpirovať, aby sa spoločne našli zmysluplné spôsoby, ako pomôcť krajine, ktorá nás formovala.

Kto je Slovak PRO

V roku 2001, teda pred 23. rokmi vznikla v USA organizácia Young Slovak Professionals Network. Neskôr prešla zmenou, nielen názvu, ale čiastočne aj obsahu a od roku 2007 ju poznáme ako Slovak PRO. Zo začiatku to boli malé stretnutia a diskusie o tom ako organizáciu nielen zviditeľniť, ale najmä rozšíriť šírku záberu v slovenskej komunite v USA. Z prvotných desiatok členov je dnes angažovaná komunita s viac ako 2 500 členmi, ktorí sú hrdí na svoj pôvod a krajinu rodičov i predkov. Slovak PRO je organizácia, ktorá sa zaviazala vytvárať príležitosti pre svojich kolegov zo Slovenska, ktorí prišli do USA študovať alebo pracovať.

Slovak PRO organizuje podujatia zamerané na vytváranie kontaktov, kultúrnu výmenu a osobný rozvoj. Okrem organizovania podujatí podporuje tím Slovak PRO aj ďalšie organizácie v ich aktivitách s cieľom vybudovať silnú komunitu Slovákov nielen v USA, ale aj po celom svete. Organizácia má najviac členov v New Yorku, New Jersey a Connecticute.

Mladí slovenskí profesionáli zorganizovali na začiatku 21. storočia mnoho úspešných podujatí zameraných na podnikanie, kultúru i politiku. Jeden z organizátorov Slovak PRO, Oto Raček a jeho kolegovia, koordinovali stretnutia medzi slovenskými podnikateľmi v New Yorku, viedli diskusie s politikmi akými boli Mikuláš Dzurinda, či Emília Vášáryová a organizovali stretnutia na slovenskej ambasáde vo Washingtone. Organizovali mnohé iné kultúrne podujatia. Okrem iných podujatí prispeli k úspechu takých veľkých podujatí, ako bolo napríklad hosťovanie skupiny Elán zo Slovenska v Carnegie Hall.

Skupina ELÁN v Carnegie Hall

Od roku 2017 zorganizovala Slovak PRO desiatky podujatí, od pracovných stretnutí, propagácie slovenských firiem, zapájania sa do kultúrnych tradícií a osláv, až po možnosti profesionálneho rozvoja a spolupráce. Slovak PRO úzko spolupracoval s ďalšími slovenskými organizáciami v New Yorku a USA pri organizovaní podujatí a nadviazal partnerstvo so slovenským konzulátom v NY a slovenským veľvyslanectvom vo Washingtone s cieľom vytvoriť partnerstvá medzi podnikmi, podnikateľmi, umelcami a vedcami, a to v New Yorku a doma na Slovensku. V Slovak PRO sú hrdí na to, že vytvorili stovky obchodných stretnutí, pomohli viacerým startupom prezentovať ich prácu potenciálnym spotrebiteľom a partnerom a privítali nespočetné množstvo výnimočných Slovákov v našej komunite v New Yorku.

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?