Liečivý olivový olej

Pravidelnou konzumáciou olivového oleja sa vyhnete celému radu chorôb a udržíte si krásnu pleť a štíhlu postavu. Nebojte sa ho zaradiť do svojho denného stravovania a určite neoľutujete jeho prínosy pre zdravie.

Používanie primeraného množstva olivového oleja v strave človeka môže pomôcť znižovať riziko vzniku cukrovky druhého typu a podporiť kondíciu srdca prostredníctvom priaznivejšieho krvného tlaku, obmedzovania zápalov a regulácie hladín cholesterolu. Poukázal na to Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR. „Priaznivé účinky olivového oleja sú spôsobené najmä vysokým obsahom prospešných mononenasýtených mastných kyselín a polyfenolov (antioxidantov),“ dodal. Olivový olej je podľa odborníkov dobré konzumovať najmä v kombinácii s čerstvou zeleninou. Radia takisto využívať v strave aj iné oleje s prospešnými vlastnosťami. „Vo všeobecnosti dávajte prednosť nenasýteným tukom (repkový olej, olivový olej, slnečnicový olej, kukuričný olej alebo sezamový olej) namiesto nasýtených tukov (živočíšny tuk, kokosový olej alebo palmový olej),“ ozrejmili. Z pohľadu rozmanitosti je podľa nich ideálna pestrá obmena rastlinných olejov, napríklad repkový – olivový – slnečnicový. Oleje sú prirodzene prítomné aj v orechoch, semenách, olivách či napríklad avokáde. Odborníci podotkli, že rastlinné oleje sú dôležitou súčasťou zdraviu prospešnej výživy, pretože poskytujú esenciálne mastné kyseliny. „Rastlinné oleje si aj napriek spomínaným prospešným vlastnostiam do stravy pridávajte iba v malých množstvách – primeraná porcia pre zdravú dospelú osobu je ekvivalent jednej čajovej lyžičky denne,“ dodali.

Olivový olej sa vyrába lisovaním plodov olivovníka – olív. Používa sa na varenie, v lekárnictve, kozmetike (napr. na výrobu mydla) alebo ako palivo do olejovej lampy. Najväčším producentom olivového oleja je Španielsko, Taliansko a Grécko. Spolu vyrobia 75% svetovej produkcie.

Panenský olej

Panenské oleje sú lisované za studena pri teplote do 50 °C. Rozlišujeme:

Extra panenský olivový olej (Extra virgin, Extra vergine) – je najkvalitnejší. Musí mať aciditu (voľnú kyslosť) maximálne 0,8%. Špičkové oleje sa lisujú bez kôstok a sú označované ako (Denocciolato). Vhodný je na studený kuchyňu. Panenský olej (Virgin, Vergine) – s aciditou nie vyššou ako 2%, je lisovaný za studena, strednej kvality a vhodný na použitie za studena aj tepla Olivový olej – má voľnú kyslosť do 3.3%, je chemicky spracovaný, má slabú chuť aj kvalitu.

Odporúčaná denná dávka olivového oleja

Koľko extra panenského olivového oleja by ste mali denne konzumovať, aby sa to odzrkadlilo na vašom zdraví? Odporúčania sa líšia v závislosti od stravy a na konkrétnej potrebe kalórií, ale ideálne je konzumovať jednu až dve polievkové lyžice kedykoľvek počas dňa.

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?