Belgicko – Slovensko  0:1

SUPER ! Slovenskí futbalisti zvíťazili vo svojom úvodnom zápase E-skupiny ME 2024 nad favorizovaným Belgickom 1:0. Vo Frankfurte skóroval ako jediný v siedmej minúte krídelník Ivan Schranz. Slovákov dvakrát zachránil pred inkasovaným gólom systém VAR, ktorý odhalil v prvom polčase ofsajd Romelua Lukakua a v závere aj ruku Loisa Opendu. Mužstvo trénera Francesca Calzonu sa najbližšie stretne v piatok o 15.00 h v Düsseldorfe s Ukrajinou.

Slováci previedli takticky výborný prvý polčas. V úvode síce pustili do šancí belgického kanoniera Lukakua, no ten skórovať nedokázal. Na opačnej strane ťažil slovenský výber z aktívneho napádania a vysokého postavenia v siedmej minúte. Rozohrávku pokazil Orel Mangala a po efektnej pätičke Ivana Schranza sa dostal k strele Juraj Kucka, ktorého pokus vyrazil Koen Casteels priamo pred Schranza a ten poslal Slovensko do vedenia. Po zmene strán sa radovali Belgičania z vyrovnania, no Lukaku sa ocitol v ofsajde. Fantastický zákrok previedol v 62. minúte Dávid Hancko, ktorý vykopol istý gól z bránkovej čiary. Systém VAR prial Slovákom aj v 86. minúte, keď odhalil hru rukou od Opendu a Lukukovi odobral druhý presný zásah v stretnutí.

Belgicko: Casteels – Castagne, Debast, Faes, Carrasco (84. Lukebakio) – Onana, Mangala (58. Bakayoko) – Trossard (74. Tielemans), De Bruyne, Doku (84. Openda) – Lukaku

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (90.+4 Obert) – Schranz (81. Ďuriš), Boženík (70. Strelec), Haraslín (70. Suslov)

Góly: 7. Schranz. ŽK: Mangala, Tielemans, Lukebakio – Schranz. Rozhodovali: Meler – Eyisoy, Ersoy (všetci Turecko), 45.181 divákov

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?