Liečivý agátový kvet

Naše staré mamy ho zbierali pravidelne. Neskôr sa na agátový kvet zabudlo. Možno aj preto, že často ničí dreviny vo svojom okolí, mnohí agát považovali za burinu, ktorá len pekne vonia. Agátové kvety však toho ponúkajú oveľa viac. Pomáhajú v prípade žalúdočných problémov ako sú napríklad kŕče či zhoršeného trávenia, keďže podporujú tvorbu žalúdočných štiav. Riešia aj ťažkosti s pálením záhy. Agátové kvety zmierňujú bolesti hlavy a rozpúšťajú hlieny či uľahčujú vykašliavanie. Tradičné flavonoidy zlepšujú činnosť močových ciest. Vďaka svojej jemne sladkej chuti a aróme, vám bude agátový čaj skutočne chutiť.

Upozorní vás na seba výraznou vôňou. Všetky jeho časti sú jedovaté, ak si však odrhnete kvet, zmení sa agát biely na liečivo. Z bielych agátových strapcov si môžete pripraviť nielen čaj, ale i chutný sirup. S drobnými kvietkami však musíte pracovať opatrne, ľahko zhnednú. Lupene agátových kvetov sú jemné a ľahko sa znehodnotia. Pred sušením či varením sirupu ich vždy odstopkujte. Aby ste zabránili ich zhnednutiu, pozorne ich obtrhajte a sušte na tienistom, ale vzdušnom mieste. Aj po vysušení by sa nemala stratiť biela farba z lupeňov. Po dôkladnom vysušení, ich uskladňujte v dóze. Ak chodíte na prechádzku do agátovej aleje, môžete si pokojne pripraviť aj agátový sirup.

Recept na agátový sirup

Postup je podobný ako pri ostatných sirupoch, napríklad bazovom. Na liter vody budete potrebovať v priemere 125 gramov kvetov a 10 g kyseliny citrónovej. Do vody pridajte približne 400 gramov cukru. Všetko nechajte prevariť. Potom hrniec prikryte a nechajte deň odstáť. Preceďte a naplňte sirupom fľaše. Kvety sa snažte vždy zbierať v prírode a nie z agátu, ktorý rastie priamo pri ceste.

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?