Starý spor o Gabčíkovo -Nagymaros je nutné ukončiť

Po niekoľkých rokoch začalo Maďarsko a Slovensko opäť rokovať o ukončení viac ako 30-ročného sporu v súvislosti s výstavbou vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros na rieke Dunaj. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) preto rokoval v Budapešti s maďarským ministrom energetiky Csabom Lantosom. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR. „Je v záujme oboch štátov, aby sme sa dohodli ako dobrí susedia a nemuseli nechať o spore opäť rozhodnúť medzinárodný súd. Verím, že po dlhých rokoch sa nám podarí nielen spor ukončiť vo vzájomnej úcte a dobrých vzťahoch, ale vytvoríme aj základ budúcej spolupráce vo veľa ďalších oblastiach,“ povedal minister životného prostredia a podpredseda vlády SR Taraba.

Zároveň uviedol, že realita na Dunaji sa dnes vzďaľuje od toho, čo pôvodná zmluva medzi Maďarskom a Československou socialistickou republikou predpokladala. „Maďarsko Nagymaros nepostavilo a my sme boli nútení spustiť C variant a vystavať Čunovo a odkloniť koryto Dunaja. Ani to pôvodná zmluva nepredpokladala,“ pripomenul minister. V pamäti zostane pokyn vtedajšieho riaditeľa vodohospodárskej výstavby  Júliusa Bindera, ktorý v októbri 1992 nariadil „sypte“ aby sa začalo presmerovanie časti vody do kanálu a došlo k naplneniu nádrže pri Čunove. Ostatné časti, ako elektráreň, boli dokončené a spustené do prevádzky v roku 1996. Obe veci sú podľa Tomáša Tarabu podstatnou zmenou zmluvných podmienok. Myslí si, že nastal čas nahradiť ich novou a obojstranne výhodnou zmluvou. „Nebude to jednoduché, ale ak to neurobia terajšie vlády, ktoré majú historicky najlepšie vzťahy, tak to neurobí už nikto a bude musieť rozhodnúť súd. Tam sa však môže stať, že rozsudok nebude dobrý ani pre jednu zo strán,“ skonštatoval.

Július Binder

Medzištátnu zmluvu o výstavbe a prevádzke Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros podpísali predsedovia vlád Československej socialistickej republiky a Maďarskej ľudovej republiky v Budapešti v roku 1977. Maďarsko v roku 1989 od projektu odstúpilo, vtedy už bola väčšina prác na slovenskej strane ukončená. Medzinárodný súdny dvor v holandskom Haagu vyniesol 25. septembra 1997 rozsudok v spore medzi Maďarskou republikou a Slovenskou republikou o výstavbe a využívaní SVDGN. Potvrdil platnosť zmluvy z roku 1977, nástupníctvo SR po Českej a Slovenskej Federatívnej Republike a vyhlásil vybudovanie náhradného riešenia a to stupňa Čunovo za oprávnené. Súd ďalej rozhodol, že obe strany v záujme zosúladenia ekonomického rozvoja s ochranou životného prostredia by mali spolu opätovne preskúmať účinky využívania elektrárne Gabčíkovo na životné prostredie. Osobitne mali nájsť uspokojivé riešenie, čo sa týka objemu vody vstupujúceho do starého koryta Dunaja a do ramien situovaných na obidvoch brehoch rieky.

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?