Brooklynský most má 141 rokov

Most sa stal sa symbolom veľkolepého New Yorku, jednou z atrakcií, ktorú každý návštevník jednoducho musí vidieť. V celých Spojených štátoch patrí k najstarším mostom vôbec. Slávnostné otvorenie sa udialo v roku 1883. Most spája dve obľúbené štvrte oddelené riekou East River – Manhattan a Brooklyn.

Ako to bolo na začiatku  

Nie je len jedným z mnohých nespočetných mostov v USA. Patrí k tým mostom, ktoré nesmieme v meste New York obísť. Bohatá história, nevšedný príbeh stavby mosta a jeho dôležitosť, to je to, čo návštevníkov mimoriadne láka. Iba počas prvého dňa od otvorenia most prekonalo asi 1 800 áut a viac ako 150 000 peších. Aby mali tú česť, museli za prechod a prejazd mosta vtedy aj zaplatiť. Dnes sa za prejazd už neplatí. Myšlienka spojenia Brooklynu s Manhattanom, dvoch štvrtí rozdelených Východnou riekou (East River), sa zrodila ešte na začiatku 19. storočia, kedy sa mesto začalo prudko rozvíjať. Preprava ľudí a tovarov pre Manhattan už nestačili. Až v 50. rokoch 19. storočia prišiel staviteľ John Roebling s návrhom mosta, ktorý by obyvateľom mesta výrazne uľahčil život. A tak sa začalo stavať. A práve na začiatku výstavby došlo k tragickej udalosti. Pri prieskumoch terénu  trajekt rozdrvil Roeblingovi nohu o mólo. Komplikovaný úraz zapríčinil tetanus, ktorému staviteľ Roebling podľahol.

John Roebling staviteľ mosta

Výstavba zasiahla aj do života staviteľovho syna

Podobne smutný osud stretol aj Roeblingovho staršieho syna Washingtona, ktorý po otcovi prevzal dohľad nad realizáciou stavby. Jemu aj niektorým robotníkom, ktorí sa na stavbe podieľali, život skomplikovala kesonová alebo dekompresná choroba spôsobená náhlymi zmenami tlaku pri prechodoch spod riečneho dna nad úroveň hladiny vody. Po zhoršení Washingtonovho zdravotného stavu stavbu prevzala jeho manželka a on sám sa už mohol na vznikajúci most už iba pozerať. Príbeh výstavby mosta je smutný, ale aj vďaka tomuto silnému príbehu sa most stal jedinečnou atrakciou New Yorku.

Brooklynský most bol prvým visutým oceľovým mostom na svete. Je dlhý 1 825 metrov, bezmála 26 metrov široký a 84 metrov vysoký. Výstavba trvala dlhých 13 rokov a to od 1870 do 1883 roku. Takmer o 100 rokov neskôr most bol osvetlený. Projekt rátal s nárastom dopravy a preto má most spolu šesť jazdných pruhov. Miesto na prepravu majú aj peši ľudia a cyklisti.

Syn staviteľa Washington A. Roebling a jeho manželka Emily Warren Roebling

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?