Bardejov – perla horného Šariša

Časť karpatského oblúka je priestorom kde kedysi v dávnych dobách svoj domov hľadali ľudia. Neboli to iba mnohé kmene ale aj celé skupiny národov, ktoré  hľadali nový životný priestor. Výskumy dokazujú, že v šiestom storočí po Kristovi začali na územie dnešného Slovenska prichádzať prvé kmene Slovanov. Naši predkovia postupne zakladali osady a neskôr i mestá. Svojou činnosťou premieňali krajinu. Prírodné a klimatické pomery severného Slovenska nevytvárali priaznivé podmienky pre život človeka. Predkovia sa však prispôsobili a zostali, aby založili a zveľaďovali jednotlivé mestá.  

Najstaršie stopy a dejiny

Najstaršie stopy po prvých ľuďoch na území Bardejova a okolia pochádzajú z doby ľadovej a kamennej. Priestor bol trvalejšie osídľovaný už v rokoch 2500 až 1800 pred Kristom. Prvá písomná zmienka o meste pochádza z roku 1241. V listine uhorského kráľa Bélu IV. z roku 1247 sa určujú nové chotárne hranice v spore medzi sisterciánskymi  mníchmi a prešovskými Nemcami. V tom čase na námestí už existoval kostol svätého Egídia a je nesporné, že mesto vzniklo oveľa skôr.  Dôležitá obchodná križovatka donútila uhorských panovníkov aby mestu udelili mnohé výsady a práva. V roku 1352 prikázal kráľ Ľudovít I. mesto opevniť hradbami a v roku 1376 ho povýšil na slobodné kráľovské mesto. Šikovnosť  bardejovských kupcov spojená s rozvojom remeselnej  výroby a výhodnou polohou vyniesli mesto v 14. a 15. storočí na vrchol bohatstva a slávy. Na stredovekú tradíciu obchodovania a trhov nadväzujú aj súčasné jarmoky, ktoré patria k najstarším na Slovensku. 

Najvýznamnejšia stavba v meste

Najvýznamnejšou stavbou v Bardejove je chrám svätého Egídia a je druhým najväčším v Košickej arcidiecéze. Je dlhý 50 m a široký 31 m. Prostredná časť kostola so svätyňou a hlavnou loďou sú vysoké 24 metrov. Veža baziliky meria 76 metrov a zaraďuje sa medzi najvyššie kostolné veže na Slovensku. Veža je šesťposchodová. Na štvrtom poschodí je umiestnená zvonica s novými zvonmi Ján a Urban, ktoré boli inštalované v roku 1995. Je tam umiestnený aj pôvodný zvon Signum, vyrobený v roku 1625. Pôvodné zvony Ján a Urban boli umiestnené v exteriéri pred baziliku. Na šiestom poschodí veže je vyhliadka na mesto a okolie. Kapacita chrámu je okolo 3000 veriacich, z toho približne 500 miest je na sedenie. Predpokladá sa, že gotická trojloďová bazilika, podľa dokumentov z roku 1247 bola súčasťou kláštora radu Cistercitov. Listina Karola Róberta z roku 1320 uvádza v meste už aj mestského farára. Terajšia podoba sa začala tvoriť v druhej polovici 15. storočia. V bazilike minor je 11 unikátnych gotických krídlových oltárov s tabuľovými maľbami. Patria medzi európske skvosty.

skvosty.

Impozantné námestie

Nemým svedkom zlatého veku mesta je námestie lemované meštianskymi domami s gotickou a renesančnou architektúrou, ktoré Bardejovu vtlačili pečať stredovekého a bohatého kráľovského mesta. K vzácnym pamiatkam patrí aj mestská radnica postavená na pôvodných gotických základoch. Stavať ju začali v roku 1505. Po období stredovekej slávy nastali dve storočia úpadku, biedy a stagnácie. Mor, choroby, požiare a vojny prispeli k hospodárskemu a spoločenskému úpadku mesta. Bardejov však vstal z popola a dnes o ňom vie takmer celý svet. V roku 1950 mesto vyhlásili za mestskú pamiatkovú rezerváciu a v roku 1986 dostalo za záchranu a obnovu kultúrneho dedičstva Európsku cenu, čím sa zapísalo medzi významné sídla európskej kultúry. Od 2. decembra 2000 je Bardejov na zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva.       

Bardejovské kúpele krásy okolia

Už listina uhorského kráľa Belu IV. z roku 1247 spomína minerálne pramene pri Bardejove. Dnes kúpele patria medzi najvyhľadávanejšie kúpeľné strediská Slovenska. Od Bardejova sú vzdialené 6 km a ležia v nadmorskej výške 325 m n.m. v krásnom, tichom a pokojnom prostredí ihličnatých a listnatých lesov. Skutočným a najvzácnejším bohatstvom Bardejovských Kúpeľov sú vzácne zdroje prírodných liečivých minerálnych vôd, ktoré sú základom komplexnej kúpeľnej liečby. Prírodné liečivé minerálne vody svojím zložením patria medzi najvýznamnejšie v Európe. Sú slabo až stredne mineralizované a kvalifikované ako hydrouhličitanové, chloridosodné, železnaté, studené, hypotonické so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Vody sa používajú hlavne na pitné kúry, inhalácie, minerálne kúpele a irigácie ústnej dutiny. Medzi  slávnych návštevníkov kúpeľov patrili manželka Napoleóna I. Mária Lujza, cisárovná Alžbeta alebo ruský cár Alexander I. V blízkosti kúpeľov sa nachádza skanzen ľudovej architektúry s tradičnými kostolíkmi sakrálnej architektúry. Krajina v okolí Bardejova má vzácne hodnoty. Prírodné bohatstvo je súčasťou rezervácií a chránených oblastí. Na svoje si tu prídu aj milovníci zimných športov.  Bardejov je perlou a administratívnym centrom horného Šariša.

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?