Atentát na Roberta Fica

Neprijateľný atentát na predsedu vlády SR Róberta Fica je hrubý a nechutný útok na slovenskú demokraciu, ktorý sa udial dnes po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Je to daň za bičovanie vášní rozdeľujúcich spoločnosť a šírenie nenávisti. A je naozaj neprijateľné a odsúdeniahodné, že niektorí ľudia sa z toho tešia, predovšetkým tí, ktorí najviac volajú po vzájomnom rešpekte a pasujú sa za najmorálnejších z morálnych. Výstrely padli pred domom kultúry, kde zasadala vláda. Útočník, ktorého sa podarilo zadržať a jeho totožnosť už je známa, strieľal v momente, keď premiér prišiel medzi ľudí pred budovou, kde vláda zasadala.

„Práve som mu išiel podávať ruku,” povedal starší muž, ktorý bol pri Ficovi v momente, keď ho postrelili. „Keď sa ozvali výstrely, skoro som ohluchla,“ hovorí zasa žena, ktorá nechcela uviesť svoje meno. Počula tri alebo štyri výstrely.

Vyjadrenia niektorých politikov 

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha označil za vinníka liberálne médiá a progresívcov. Robert Fico kvôli vašej nenávisti bojuje o život, zvyšoval hlas podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha počas tlačovej besedy.

Aktuálne je rokovanie parlamentu prerušené na neurčito. Koaličné strany po udalosti v Handlovej zvolali v parlamente tlačovú besedu. „Hrozná udalosť, ktorou ozbrojený útok na predsedu vlády Roberta Fica je, vnímam ako útok na princípy slovenskej demokracie. Nikdy v histórii Slovenska sa takýto hrozný čin nestal,“ hovorí podpredseda parlamentu Peter Žiga. Je presvedčený, že ide o výsledok „vybičovaných vášní a rozdelenia spoločnosti na dva tábory“. Nenávistná rétorika, ktorej sme v spoločnosti svedkami, vedie k nenávistným činom. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Nazvala to útokom na demokraciu. Akékoľvek násilie je podľa jej slov neakceptovateľné. Požiadala, aby sa nevynášali v súvislosti s aktuálnou situáciou rýchle súdy.

Koalícia označila za vinníkov dnešnej udalosti práve médiá. Opozícií odkázali, aby „zaliezli“ a pripraviť sa majú na zmeny. Podľa TV Markízy má byť údajným strelcom Juraj C., ktorej to potvrdili dva zdroje. Muž má 71 rokov a je spisovateľom z Levíc, ktorému vyšlo niekoľko básnických zbierok a napísal aj dielo „Posolstvo obete“. V Leviciach založil Literárny klub Dúha. Na medializovaných záberoch vidieť, ako po útoku sedí s putami na zemi a komunikuje. Podľa RTVS pôsobil dezorientovane, pričom podľa očitých svedkov niekto premiéra privolal k davu ľudí, v ktorom bol zrejme aj strelec. Zbraň mal mať legálne zaobstaranú. V roku 2016 Juraj pracoval pre súkromnú bezpečnostnú službu. Na mieste streľby sa má stále nachádzať zbraň.

Údajný strelec na premiéra

Štefan Dlugolinský

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?